Od października odbywają się cotygodniowe warsztaty kulinarne.Podczas nich dzieci z trzech najstarszych grup miały okazję poznać kolejnego bohatera cyklicznych zajęć DYNI. Nasza jesienna dynia hokkaido miała przepiękny pomarańczowy kolor. Dzieci dowiedziały się jakie znaczenie ma te warzywo dla zdrowia człowieka , jak smakuje,jak pachnie co można z niej wykonać.Podczas burzy mózgów padały różne pomysły na wykorzystanie jej w kuchni:były to zupy dyniowe,sosy,ciasta,konfitury , muffiny…
Tym razem stworzyliśmy zdrowy deser- mus dyniowy. Wydrążyliśmy miąższ pestki, którą następnie dzieci zabrały do domu i posadziły w ziemi. Rozpoczną hodowlę dyni i obserwować będą jej wzrost.Na warsztatach także posadziliśmy pestkę jako zwieńczenie naszych dyniowych kulinarnych poczynań. Po zabawie z zagadkami dzieci umyły ręce,założyły fartuszki.Poznały walory smakowe próbując świeżej i ususzonej pestki dyni.Ugotowaną dynię mali kucharze rozdrabniali i ręcznie blendowali.Podziwiali jej piękną, intensywną, pomarańczową barwę a po dodaniu jogurtu greckiego
stwierdzili że mus powoli zmienia kolor w jasno żółty.
Dzieci wlewały do szklanek miód, mieszały, wąchały i próbowały.Dodawały orzechy,ziarna słonecznika i migdały. Taki jesienny mus dyniowy smakował dzieciom bardzo a prosty przepis i samodzielne wykonanie było wspaniałą zabawą kulinarną , doskonałą okazją do wyzwolenia w dziecku pozytywnych przeżyć i emocji,twórczej aktywności i radości z efektów kulinarnej sztuki.